Theatercollege 'Voor niets gaat de zon op'

Elk half uur valt er op het aardoppervlak ruimschoots genoeg licht om de hele wereld een jaar lang van energie te voorzien. En dat al vijf miljard jaar lang! Gratis en helemaal voor niks. We gooien meer dan 75 procent van het zonlicht ongebruikt weg, terwijl we weten hoe groot het energieprobleem is...

Professor Albert Polman heeft de oplossing. Polman won de Physicaprijs 2014, een erkenning voor zijn nationale en internationale vooraanstaande rol op het gebied van de fysica van licht. Samen met zijn Amerikaanse collega Harry Awater ontwikkelde hij een revolutionaire, nieuwe zonnecel-technologie.

In een wervelend theatercollege -inclusief een live band en film- doet Polman zijn ontdekking uit de doeken. Met behulp van zijn drive-in laboratorium neemt hij het publiek mee op een theatrale ontdekkingsreis naar de zon, naar de binnenkant van het licht en naar de betoverende wereld van wetenschap en technologie én naar ‘state of the art lichtmanagement’.

,,Een lust voor het oog, voor het oor en voor het brein''

Achtergrond

Polman is een van de pioniers van het onderzoeksveld der nanophotonics, de wetenschap die het licht op nanoschaal bestudeert. Hij is het bekendste van de uitvinding van "optische doping", incorporatie en optische activatie van optisch actieve ionen in dun filmmateriaal door implantatie van ionen. De onderzoeksgroep van Polman bij AMOLF is gespecialiseerd in fundamenteel onderzoek met betrekking tot de relatie tussen optische fysica en de wetenschap der materialen. Polman werd in 2009 benoemd tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. In maart 2012 werd hij benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (daarvoor was hij al hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht).

Al eerder werd hij door de Amerikaanse Materials Research Society (MRS) benoemd tot Fellow van de MRS "in recognition of pioneering studies in nanophotonics: the control, understanding, and application of light at the nanoscale".

Entree: 10 euro
Tijd: 20.30 uur
Locatie: Theater de Purmaryn, Waagplein 1, Purmerend

Zoeken
Deel dit bericht
logo rabobank foundingpartner DOinNWH