'Schaalsprong Agri&Food koplopers en netwerken in Noord-Holland Noord' - Terugblik en vooruitblik

Op donderdag 29 augustus jl. vond de werkbijeenkomst 'Schaalsprong Agri&Food koplopers en netwerken in Noord-Holland Noord' plaats bij Rabobank Noord-Holland Noord. De bijeenkomst werd georganiseerd door de Topsector Agri&Food, Ministerie van Economische Zaken, Agriboard NHN, Syntens, BioValley en DOinNWH. Centraal in de bijeenkomst stond de relatie ‘Agri- voeding en gezondheid’. 

Gastheer Jan de Dood, directeur Rabobank NHN, bijtte de spits af met een prikkelend betoog over nieuwe wegen om uit de huidige financieel, economische crisis te komen; om de bekende ‘Mazlov piramide’ om te draaien en onze basis behoeftes ‘water & food’ weer bovenaan de agenda te zetten. "We kunnen beter, zoals vroeger, weer lokaal organiseren en de economie inrichten door regionaal slimme verbindingen te zoeken”, zegt de gastheer.


"We kunnen beter, zoals vroeger, weer lokaal organiseren en de economie inrichten door regionaal slimme verbindingen te zoeken.” - Gastheer Jan de Dood, directeur Rabobank NHN

Jacques Dekker, programmadirecteur van de Agriboard hield een betoog over 'agri- voeding en gezondheid', één van de projecten van de Agriboard. Volgens Jacques is Noordholland Noord de regio met 'de meest veelzijdige agribusiness, die de potentie heeft om zich te ontwikkelen tot de meest 'groene apotheker van de wereld'.


Slides uit de presentatie van Mike Venekamp


Mike Venekamp, directeur Atlantis Handelshuis, pakte dit verder op met zijn verhaal over de kansen die onze regio biedt met eerlijke producten, ondernemerschap en netwerkorganisaties. Freija van Duijne sloot de plenair af met een korte toelichting op het belang en beleid van de overheid met betrekking tot MKB en Regio in de Nederlandse topsector Agri&Food. Aansluitend werden workshops gehouden onder leiding van Bon Uijting, innovatieadviseur Syntens.

De belangrijkste uitkomsten van de workshops werden besproken tijdens de netwerkborrel van DOinNWH. Thema’s als verduurzamen van kantines en catering (met name in de zorg), gezonde voeding voor kinderen en de vraag naar duurzame producten in de metropool kwamen daarbij aan de orde. 
Tijdens de borrel werd eveneens letterlijk en figuurlijk geproefd aan het unieke verhaal van de duurzame kantine van Rabobank NHN, verzorgd door Gijsbert Kool, eigenaar Kooypunt Catering.

Uitkomsten en follow-up
Agriboard, Atlantis Handelshuis en DOinNWH willen zich de komende tijd vooral verder gaan richten op het verduurzamen van kantines, denk aan:

  • In de zorg (lopend project AgriBoard i.s.m. Stichting Diversio)
  • In bedrijfskantines
  • In school- en sportkantines

Een regionale handelsmissie is in de maak. We gaan opzoek naar succesvolle business cases, zoals die van Rabobank NHN Den Helder, en verleidingstactieken om cateraars aan te sporen duurzame keuzes te maken. Nieuwsgierig? Neem dan contact op met Mike Venekamp, E: mike@atlantishandelshuis.nl of Martha Klein, E: martha@doinnwh.nl.

Zoeken
Deel dit bericht
logo rabobank foundingpartner DOinNWH