Regionale duurzame initiatieven voor het voetlicht in Creatieve Broedplaats

In het nieuwe jaar komen plaatselijke initiatieven voor het voetlicht in een serie van vier lezingen. Want om te kunnen bouwen aan een stad waarin duurzaamheid en MVO groeien, is de inbreng van inwoners van Hoorn van belang. De presentaties vinden plaats in de Creatieve Broedplaats op Bierkade 4 in Hoorn. De vier data: 15 januari, 12 februari, 16 april en 14 mei.

Duurzaamheid vangen
Duurzaamheid is een breed begrip. Dus wat is hierbinnen nu echt essentieel? De onderwerpen die wij aansnijden zijn slim voedselgebruik in Hoorn, circulaire economie, Fairtrade en als afsluiter: hoe voer je eigenlijk een duurzame bedrijfsvoering. Hierover vertelt onder meer programmamanager duurzaamheid Brenda Balvers van de Gemeente Hoorn meer op 14 mei. Al deze onderwerpen zijn nu actueel en kunnen voor verandering in de maatschappij zorgen.

Per bijeenkomst nodigt de organisatie drie sprekers uit om een lezing te geven. Deze avonden worden afgesloten met een stelling en een discussie. De eerste bijeenkomst spitst zich toe op 'beter en slim voedselgebruik' en vindt plaats op woensdag 15 januari 2014. De aandacht is gericht op efficiënt omgaan met voedsel, op en top gezond eten en zelfvoorzienend worden. >> Meld je aan op Facebook!

Programma
De eerste spreker is Francine van Deursen van Mealtoday. Zij vertelt over slim voedselgebruik en voedselverspilling. In samenwerking met Deen laat zij deze avond ook een aantal bijzondere hapjes proeven die gemaakt zijn van producten met een aflopende houdbaarheidsdatum. Slim voedselgebruik: om te voorkomen dat voedsel weggegooid wordt. Ook neemt (natuur)diëtist/voedingscoach Carine de Nijs het woord en zij beantwoordt de vraag 'Wat is volwaardige voeding'. Hoe herken je dit in de supermarkt? En is de Schijf van vijf echt nog wat wij nodig hebben? De laatste spreker is Angelique Snoek over Transition Town Hoorn. Dit lokaal burgerinitiatief heeft als doel de gemeente Hoorn zo zelfvoorzienend, veerkrachtig, duurzaam en sociaal mogelijk te maken. Belangrijke drijfveren zijn de klimaatverandering, het opraken van olie en de economische crises.

Avondprogramma:
19.30 Aanvang
20.00 - 21.00 Presentaties
21.00 - 21.30 Discussie openen en proeven!
21.30 - 22.30 Naborrelen

De lezingserie vindt plaats bij de Creatieve Broedplaats en is een initiatief van de werkgroep Fairtrade Hoorn en Francine van Deursen van Ikverbindwaarden.nl.

logo rabobank foundingpartner DOinNWH