Preview 10/10 smaakt naar meer!

Wim van Schaik, voorzitter van de Stichting voor aankoop en exploitatie van het Joods Werkdorp, beet de spits af en vertelde in de koele koosjere keuken over geschiedenis van de plek. Van de oprichting in 1934, net na de drooglegging van de Wieringermeer als werkkamp voor joodse vluchtelingen, stilstaand bij de brute ontruiming door de Duitsers op 20 maart 1941, het vervolg als dependance van de agrarische hogeschool van Wageningen en de galerie die het daarna werd. Nu staat het monument al enkele jaren leeg en wordt er naar mogelijkheden voor herbestemming gezocht. Van Schaik ziet kansen in de museale sfeer, Rutger-Jan Brederode voegde hier zijn droom aan toe om de pioniersgeest op deze plek nieuw leven in te blazen en er eveneens een centrum voor duurzame energie te ontwikkelen. Dit past ook goed bij de aspiraties van de nieuwe gemeente Hollands Kroon zoals wethouder Theo Meskers in zijn pitch duidelijk maakte, rondom het Joodswerkdorp wordt er al heel veel gepionierd op dit gebied.

Tijdens het bezoek aan de grote ruime zolder van het gebouw kreeg Jan Peter van Doorn van The Food Agency het woord die het belang van duurzame voedselproductie en de trends m.b.t. streekproducten op een warme overtuigende wijze neerzette. Heel mooi was hoe de praktijk van Marjet van der Vis hier naadloos bij aansloot. De eigenaresse van Keukencentrum Texel trakteerde ons op een proeverij van de Texelse lekkernijen zoals een salade met zelf gerookte wilde gansfilet en Texelse aardbeien gedoopt in 9-jaar oude balsamicoazijn met bosbessen.

Kortom een hele bijzondere en inspirerende (warme) middag in het Joods Werkdorp, dat maakt dat we nu reikhalzend uitkijken naar de inspirerende verhalen en voorbeelden van duurzaam ondernemen in het Powerhouse op 10/10.

Zie de foto's van onze Borrel & Pitch van afgelopen vrijdag in het Joods Werkdorp (Powerhouse); http://www.mijnalbum.nl/Album=PNG4MYPF. Het is echt een bijzondere locatie!

Zoeken
Deel dit bericht
logo rabobank foundingpartner DOinNWH