Nieuwsbrief 18 april

Denk mee over een brede bijeenkomst in het najaar

Op expeditie langs Noord-Hollandse circulaire bedrijven? Bij producenten van Cradle to Cradle kantoormeubilair en vloeren, of een innovatief recycling bedrijf?
Matchmaking-event tussen bedrijven en inkopers rond Noord-Hollandse duurzame innovaties zoals biobased groenvoorziening, catering en transport?
Of liever een meet-up met een inspirerende spreker uit de politiek, bedrijfsleven of kenniswereld?
Denk mee over vorm en inhoud van een brede DOinNWH bijeenkomst in september en vul de poll in die binnenkort volgt.

Volgende bijeenkomst: Voedsel innovaties op Texel
9 juni (15.00 – 20.00): We bezoeken onder andere de eerste Noord-Hollandse lokale composteermachine op Texel. Het circulaire proces zet binnen 24 uur al het organisch (voedsel)afval om naar compost en het is ook mogelijk om tegelijkertijd composteerbare disposables te verwerken. Meer info volgt.

24 mei symposium IDEA

Op dinsdag 24 mei organiseert IDEA, aanjager op gebied van open innovatie en duurzame energie in de regio het symposium "Een goed idee vindt altijd geld”. Aan de hand van praktijk voorbeelden wordt u meegenomen in het proces van innovatie. Hier de link voor meer informatie en aanmelding.

Highlights inspiratiesessie 22 maart

Zestig procent CO2 besparen in vier jaar tijd in de transport sector? Jaap Schuurman jr., directeur van Logistiekcentrum Stad Alkmaar waar we te gast waren, vertelde hoe ze als familiebedrijf door betere samenwerking, nieuwe technologie en bewustwording dit gerealiseerd hebben. Door een samenwerkingsverband van vijf landelijke transportbedrijven en slimme planning, rijdt er vrijwel nooit meer een vrachtwagen leeg terug. Inzet van elektrisch rijden, biogas en stikstof in banden zorgen samen met het nieuwe rijden door de chauffeurs voor de rest. Logistiek koploper Stad Alkmaar heeft momenteel 2 sterren binnen het Lean & Green programmain de transport sector, en heeft als ambitie om samen met de partners richting 5 sterren (klimaatneutraal) door ontwikkelen. Uitdaging is onder andere om Lean & Green beter op andere certificeringen aan te laten sluiten zoals de MVO ladderen de CO2 prestatieladder, zodat klanten die dit systeem gebruiken de CO2-prestaties van Stad Alkmaar mee kunnen wegen en communiceren. Andere uitdagingen zijn om regionaal het rijden op biogas te realiseren, waaronder goede voorzieningen voor het tanken. En met de tweede spreker ontstond een idee voor optimale planning van routes langs meerdere adressen rekening houdend met markten, milieuzones en andere route-informatie die voor chauffeurs relevant is.

Paul Mars van RouteXL wijdde ons vervolgens in, in de wiskundige uitdagingen bij het plannen van routes langs meerdere adressen. Met een groei-markt in de USA levert het innovatieve MKB bedrijf uit Heiloo een routeplan applicatie die koeriers, deurwaarders en anderen gebruiken om de meest efficiënte route langs meerdere adressen te plannen. RouteXL is beschikbaar voor vervoer per auto, fiets, te voet en voor drones. Door de modaliteit en het verbruik in te voeren rekent RouteXL de totale CO2 emissie uit. Volgende uitdaging voor RouteXL en partner TomTom is om real time verkeersinformatie in het systeem te verwerken. De hoeveelheid wiskundige berekeningen per route neemt hierdoor exponentieel toe. Presentatie

Een erg interessante en leerzame bijeenkomst van ons DOinNWH netwerk!

Nieuws van onze partners

Atlantis Handelshuissloot zich aan bij het MVO Netwerk Zorg. Hierdoor wordt verdere samenwerking voor vers en lokaal voedsel in zorginstellingen versneld. Door de directe lijn tussen agrarisch ondernemers en zorgorganisaties zorgt Atlantis voor de dagverse producten uit de regio –vis, groenten, vlees, zuivel-. Het Westfriesgasthuis en ouderenzorgorganisatie Omring verbeterden hun kwaliteit en verminderden verspilling door de duurzame maaltijden. Zo draagt de duurzame regionale samenwerking bij aan werkgelegenheid en een gezonder leefklimaat in de Noord-Hollandse regio. Link naar artikel.

Natural Plasticsondertekende op 14 april als initiatiefnemer de "Green Deal Biobased producten opernbare ruimte". Samen met 10 partners wil Natural Plastics de biobased economie een stap verder brengen, door kennis te ontwikkelen, bewustwording te stimuleren, betere inkoop door overheden en het uitvoeren van 4 pilotprojecten met de "Magneet methode".

Ook nieuws te verspreiden? Stuur je highlights aan info@doinnwh.nl.

Like ons op facebook

We willen jullie vragen om onze Facebook pagina te "liken" en ook anderen hiervoor uit te nodigen. Daarmee kunnen wij ons bereik vergroten en op die manier ons duurzame nieuws voor de regio Noord West Holland vergroten. Klik op het logo rechts en "like" ons.

Inspiratiesessies 2016

Donderdag 9 juni
Dinsdag 27 september
Woensdag 9 november

Founding Partner

Founding Partner

Zoeken
Deel dit bericht
logo rabobank foundingpartner DOinNWH