Met een groep van 25 man startten we de bijzondere middag met een bedrijfsbezoek bij Florapro in Oosthuizen waar Ruud Steur - zonder het woord duurzaamheid in de mond te nemen - een kijkje gaf in de keuken van de zakelijke bloemist.
Wat ooit begonnen als een klein bloemwinkeltje aan huis, ‘het zonnetje’, is uitgegroeid tot een innoverende business bloemist. Floraproheeft de laatste jaren flink geïnvesteerd in slimme ICT om de eigen bedrijfsvoering zoveel mogelijk te stroomlijnen. Kennis en kunde waarmee Ruud Steur samen met zijn compagnon bezig is om een nieuwe zakelijk landelijk dekkend netwerk van moderne bloemisten op te bouwen.
Tussen glazen vazen en glimmende kerstversieringen nodigt Pepik het bezoek uit om kort met een (nog) onbekende gesprekspartner in gesprek te gaan om voor ieder 3 sleutelwoorden/begrippen naar boven halen wat aan de kern van Duurzaam Ondernemen raakt. Het leverde een mooie oogst op:
Verdieping
Voor de groep naar bezoekerscentrum De Breek verhuisde vatte Pepik het doel van de Verdieping kort samen:
Ook in De Breek, gelegen op 5 minuten rijden van Florapro in een prachtig stukje beschermd polderlandschap, wordt de groep hartelijk ontvangen. Voor de meesten een onbekend stukje Noord-Holland en een verrassende ontdekking.
De BREEK & Catering
- Laagste punt in Noord-Holland, zo’n 6 meter onder zeeniveau.
- Gebruikt duurzame producten, bij voorkeur regionale producten zoals sappen uit de Beemster. De Breek schenkt geen cola tot verrassing van veel gasten.
- Catering service uit De Rijp, kookworkshops, plukworkshops, bed en break
- Gebruikt zoveel mogelijk producten, met name bloemen, uit de eigen tuin en omgeving. Tip: heb je last van zevenblad in je tuin? Eet het op!
De verdieping was tegelijkertijd een mooie proeverij van de eigen producten van de Kreek: soep, zelfgebakken brood, boter met daslook, appelgebak..
De Breek wordt geleid door Anna Frederiks en de catering wordt verzorgd door Naomi Zaalberg van Country Home Cooking, zie www.countryhomecooking.nl
Casus Florapro
Met behulp van een grondig voorbereide presentatie van Ruud werd het voorbeeld van Florapro als duurzame onderneming verder uitgediept. Florapro profileert zich duidelijk als koploper in de eigen branche:
Waarom DO?
Ruud bekend dat zijn eerste motivatie vooral commercieel was: onderscheidend in de markt. Maar gaande weg merkt dat het leuk, uitdagend, positief is om er mee bezig te zijn, om koploper te zijn. "En dat willen we ook blijven (er zijn er nog maar 17 gecertificeerde bloemisten in Nederland).
Wat levert het op?
Wat valt tegen in de praktijk?
De discussie rond het profileren met een duurzaam product ontlokte bij fruitteelster Vera van Berghe de hartenkreet: "Waar ik mee vecht is dat ik als DO'er heel erg hard werk om schoon, maatschappelijk verantwoord bezig bent maar dat je toch met je hoofd op de pers wordt gelegd word door de grote spelers (supermarkten) en toch maar een kwartje voor een kilo appels op de veiling krijgt. Mensen kopen appels vooral bij de AH omdat het makkelijk is, die kijken niet naar DO.”
Jury briefing Let’s DO Award
Na een korte schets van de actuele stimulerende trends op het gebied van Duurzaam Ondernemen (verduurzamen inkoop/ketens, integrated reporting, true pricing) nodigde Ans Ursem alle aanwezigen uit om op de stoel van een jurylid te gaan zitten en mee te denken over de wijze van waardering van genomineerden voor de Let’s DO Award.
Genomineerde juryleden:
De Let’s DO Award is gebasseerd op de bestaande landelijke MVO-prijs (www.mvoprijs.nl). De mogelijkheid wordt geboden om de huidige criteria naar behoeven enigszins aan te passen. Huidige wijze van beoordeling in het kort:
Vraag: wat proberen we te bewerkstelligen met de Lets DO Award?
Antwoord:
Opmerking I met betrekking tot nadruk van Let’s DO Award op gerealiseerde innovaties: meer dan na implementatie is het vooral in de fase van vernieuwing dat je het hardste ondersteuning kan gebruiken.
Opmerking II: criteria zijn nogal algemeen, wellicht is het een idee om de specificiteit van de regio eveneens mee te nemen, aandacht schenken aan het feit dat het Noordhollandse ‘schiereiland’ anders is dan de Noordhollandse metropool.
Aan drie tafels nader in gesprek:
Uitkomsten tafel Ruud:
Ambitie Ruud – onderscheidend blijven, waardering oogsten voor waar je mee bezig bent, bij zo breed mogelijk publiek bekend. Adviezen, ideeën, verhalen om te verspreiden.
Uitkomsten tafel Ans
Ans was blij met alle aanscherpingen en neemt deze zeker mee in de komende ronde.
Joost Baltus gaf daarnaast nog een korte briefing over het verloop van de werving voor deelname bij gemeenten. Ondanks alle positieve eerste reacties blijkt het mede door de verkiezingen het besluit van gemeenten voor deelname moeizaam te verlopen. Echter, zoals ook Ruud mooi zei:”de aanhouder wint, gewoon doorgaan”.
Uitkomsten tafel Pepik
Tot slot
Natuurlijk werd er in de wandelgangen weer veel van gedachte gewisseld en borrelde het van de nieuwe ideeën. Zo gaan Rudger Jan, Joost Baltus en Ruud Kos zich samen buigen over een mogelijk nieuw business model voor het netwerk…. We hopen hier binnenkort meer van te horen/zien….
Agenda:
10 mei – Districtconferentie van Rotary NH in Purmerend waar het thema ‘de Blauwe Economie’ centraal zal staan. DOinNWH speelt hierin een actieve rol, ondernemers met duurzame ambities zijn met nadruk uitgenodigd.
11 mei – Boer zoek Bord organiseert met diverse partners een Moederdagontbijt op het Waagplein in Alkmaar en bij Vera (Eerlijk & Heerlijk) in Zuidoost Beemster.
Pepik sloot af met een dank voor alle energieke aandacht en inbreng. De eerste verdieping smaakt duidelijk naar meer: tot de volgende keer.