Deelgevers aan het woord: Greeny Bros over energieke lifestyle

In de showroom van Greeny Bros in Uitgeest staan elektrische scooters, led verlichting en verschillende zon-PV systemen opgesteld. Eigenaar Jorrit Laan leidt mij langs de verschillende systemen. 'Opvallend is het esthetische belang dat zwaar weegt in de besluitvorming en geregeld wint van het rendement en de terugverdientijd'.

Greeny Bros levert alles voor jouw 'energieke lifestyle' zoals zonenergiesystemen en producten voor een duurzaam en efficiënt gebruik van energie. De producten zijn in eigen winkels in Amsterdam en Uitgeest tentoongesteld. 

Markt
"De zonenergie markt heeft zich de afgelopen jaren ongelooflijk snel ontwikkeld", aldus Jorrit. "De Energiewende in Duitsland heeft de vraag, productie en concurrentie een boost gegeven. De prijzen van panelen zijn hard gedaald waardoor pariteit met stroom van het net is bereikt. Stroom geproduceerd door zonnepanelen is voordeliger dan stroom uit het net. Nu de terugverdientijd in 6 tot 8 jaar haalbaar is, is zonne-energie een aantrekkelijke investering voor particulieren.""De markt voor zonenergie ontwikkeld zich met pieken en dalen onder grote invloed van overheidsmaatregelen. De effecten van deze maatregelen worden vaak niet volledig overzien. Zo organiseren veel gemeenten grootschalige inkoop voor particulieren. Hierbij wordt overheidsgeld ingezet om te concurreren met de vrije markt. Deze stempel van de gemeente geeft mensen vertrouwen dat het wel goed zit. Het veilingsysteem is gericht op laagste prijs hoewel dit niet per definitie het geval is. De overheid suggereert dat zij 'het beste bod hebben', waardoor veel particulieren geen tweede offerte aanvragen", legt Jorrit uit.
 
Petitie

Om deze ontwikkelingen te stoppen heeft Jorrit namens de zonenergiebranche een petitie opgesteld tegen grootschalige inkoop van zonnepanelen door gemeenten. De door een kleine 1000 partijen ondertekende petitie is aangeboden aan de 2e kamer.

Groeikansen
Greeny Bros ziet voor zichzelf kansen in het uitbreiden van de activiteiten met aanvullende energie besparende en opwekkende technieken. Daarnaast liggen er groeimogelijkheden door het uitbreiden van het aantal winkels. "De markt voor zonne-energie heeft nog veel potentie en zal de komende jaren stabiliseren en volwassen worden", aldus Jorrit.

door Ruud Kos

logo rabobank foundingpartner DOinNWH