Inderdaad. Texel geeft energie

Onder een stralend blauwe hemel vertrok afgelopen maandag op 22 april een stevige handelsmissie van DOinNWH naar Texel, nieuwsgierig naar deze proeftuin van duurzame ontwikkelingen. De organisatie en ontvangst lagen geheel in de deskundige handen van Robin Konijn en Esther Krijnen van InnoFundNL en Marjet van der Vis van Keukencentrum Texel. Ze bouwden de gebruikelijke Borrel&Pitch om, tot een indrukwekkende Texelse Lunch & 'Power Talk'.

"Wil je energie krijgen, moet je er energie instoppen”, opent Pepik Henneman in het Atrium van de veerboot na een warm ontvangst door Robin Konijn en Ester Krijnen van InnoFundNL. En dat was precies het doel van de handelsmissie naar Texel: een soort 'high energy' expeditie.
borrel en pitch Texel DoinNWHborrel en pitch Texel DoinNWH
De boottocht met ontvangst en tijd om te netwerken

Na een korte overtocht stonden er fietsen klaar en reed het hele gezelschap met de wind in de rug door het mooie Texelse landschap naar het Keukencentrum Texel.
Hier aangekomen was er een warm ontvangst van Marjet van der Vis met koffie, thee en een Texelse lunch: broodjes van Texels bloem met olijven en zeekraal belegd met Texelse lamsham of Wezelparelkaas gevolgd door courgettesoep met een toefje kruidenroom en een aardappelsalade met zelf gerookte wilde ganzenborst.
borrel en pitch Texel DoinNWHborrel en pitch Texel DoinNWHborrel en pitch Texel DoinNWH
Fietstocht van de pont door het Texelse landschap naar Keukencentrum Texel 

Keukencentrum Texelis een unieke combinatie van Keukens, Kookwinkel en Kookstudio. Je vindt er naast keukens ook keukenmachines en kookaccessoires van kwaliteit (waaronder een Slow Juicer en de bekende duurzame ‘Big Green Eggs’). Daarnaast hebben ze schappen vol bijzondere delicatessen o.a. kruiden, dippers, thee, olijfolie en (balsamico)azijn. Marjet van der Vis verzorgt met haar team iedere zaterdagmiddag kookdemonstraties en kookworkshops, waarbij ze veel gebruik maakt van Texelse producten.

Na de proeverij en presentatie kregen aanwezigen een rondleiding door het duurzame bedrijfspand met LED-verlichting, zonneboiler en aardwarmte voor vloerverwarming (en dus een hele lage EPC).De toepassing van duurzaam hout was een verhaal apart en volgens Marjet puur door haar Texelse eigenwijsheid gelukt. "Ieder latje hout is FSC gecertificeerd en samen met alle andere maatregelen heeft dat ons uiteindelijk de groenverklaring van Agentschap NL voor Zeer Duurzame Utiliteitsbouw opgeleverd.” Ga voor meer naar www.keukencentrumtexel.nl.

Robin Konijn van InnoFundNL, lid Texel Team 2020, schetste de geschiedenis en huidige krachtenbundeling om Texel succesvol als duurzaam eiland op de kaart te zetten. Al in 2000 heeft Texel de ambitie neergelegd om in 2020 energieneutraal te willen zijn. Hiervoor is Stichting Duurzaam Texel opgericht die al veel bereikt heeft. Om duurzame ontwikkelingen op Texel te helpen versnellen, is er op initiatief van Urgenda een actieplan opgesteld ‘Texel geeft energie’ en Texel Team 2020 (volgens Pepik het Dream Team) in het leven geroepen, een team van 7 koplopers (frisdenkers) waaronder dus Robin zelf "een soort schakel tussen de boven- en onderwereld”.

Texel Team 2020 is op jacht naar grote projecten waar iedereen aan mee kan doen. Ze zorgen dat juridische, technische, bestuurlijke barrières gebroken worden. Deze visie kent strategische lijnen:

  • Eigen Energie - Texel maakt zijn eigen energie (en bespaart energie), zie Texel Energie.
  • Oplaadstation Texel - als toeristische kernwaarde van Texel
  • Proeftuin Texel: bij uitstek een eiland voor testen (duurzame innovatie), zoals Zilt Proefbedrijf en Hortimotion.

borrel en pitch Texel DoinNWHborrel en pitch Texel DoinNWHborrel en pitch Texel DoinNWH
v.l.n.r. Het opmaken van de lunch; servies van WateR bowls and dishes; netwerken

Grootste uitdaging is: ‘hoe krijg je mensen mee?’. Dat koplopers en de politiek niet altijd op één lijn zitten, werd onlangs nog duidelijk in een door de raad aangenomen motie tegen windenergie op land. Dit leidde tot een kleine discussie of het vooral om onwetendheid of onwil draait.

Pepik: "Het lot van je regio kun je bepalen door zelf van betekenis te zijn in de regio.”

Pieter de Vries, ambtenaar bij de gemeente Texel die lokaal bekend staat als ‘Project Reanimator’, gaf in een korte pitch over de up’s en down’s van het project Dijkversterking. Door de bundeling van innovatieve, creatieve krachten is er uiteindelijk een geheel nieuw en werkbaar concept ontstaan voor een duurzame waterkering waarmee Texel vooruit kan.

Mark van Rijsselberghe de kracht achter Zilt Proefbedrijf met de slogan 'tested on Texel' is geboren verteller. Hij presenteerde een prachtig verhaal hoe hij als ondernemer in een fascinerend samenspel met ‘de professor’, het proefstation heeft opgezet. Het is een testlocatie voor onderzoek naar de zout-tolerantie van groenten en ander planten. Duidelijk trots op de oogst tot nu toe:

  • 160 nieuwe producten in de wereld gezet
  • 2 x de Nederlandse overheid aangezet tot wetsaanpassingen
  • Biologische landbouw geaccepteerd op Texel (was vroeger zoiets als vloeken in de kerk).

"Er is een enorme markt als we voor gebieden tussen zout en zoet gewassen kunnen ontwikkelen. De wereld heeft zo’n 1,5 miljard aan zilte grond wat nu niet of nauwelijks bebouwd kan worden. De schatting is dat hier een marktkans van zo’n 300 miljoen ligt.

"De vraag is nu: gaan we ons verder ontwikkelen als proefstation met wereldfaam of gaan we meer de economische kant op met de productie van zilte groeten en zouttolerante planten?”. Voor meer over de Zilt Proefbedrijf: www.ziltproefbedrijf.nl.
borrel en pitch Texel DoinNWHborrel en pitch Texel DoinNWH
Robin Konijn van InnofundNL en Mark van Rijsselberghe over Zilt Proefbedrijf aan het woord

Jord Kuiken presenteerde in het kort Texel Energie. Het sleutelwoord voor ondernemen op Texel is 'Het Eigen': Eigen ondernemer, Eigenaar en Eigenwijs. (Jord komt zelf niet van Texel maar getrouwd met een Texelse, in deze zin ook acceptabel) Ook "Eigen Energie is heel knuffelbaar”. Het succes van Texel Energie heeft veel aandacht gekregen en andere lokale initiatieven geïnspireerd. "Geef maar een blauwdruk van je bedrijf en zo gaan we het ook doen”. In lokale energieproductie is zeker een markt te winnen maar zo heel gemakkelijk is het ook weer niet. Belangrijke randvoorwaarden zijn a) een handelsgeest en b) kennis van de energiemarkt. De WindUnie, Urgenda en Texel Energie hebben onlangs de krachten gebundeld (De Unie) om een platform te bieden voor lokale energiebedrijven en desgewenst voor deze de energie-administratie op zich te nemen. Vraag aan publiek: "wat zou je weerhouden om bij een lokaal energiebedrijf aan te sluiten?” Meer info: www.texelenergie.nl.

Jacco Boersen van Hortimotion, geboren en getogen op Texel en zoon van een fruitteler, verslaat in de toekomst met zijn afstudeerproject aan de TU Delft misschien wel de chemische industrie. "Met chemische bestrijdingsmiddelen maak je schimmel op de plant dood, maar niet de sporen in de lucht.” Na de ontdekking dat de aardbeiplant in de zomer minder schimmel heeft in vergelijking met de herfst, is er een lichtsysteem ontwikkeld waarmee de plant sterker wordt en minder vatbaar is voor schimmelinfecties, de zogeheten Clean Light Gewasbeschermingstechniek. Hiermee ontwierp Jaco de Hortimotion, een robot die geheel autonoom planten regelmatig van een extra portie licht kan voorzien. Hortimotion heeft al diverse prijzen gewonnen en onlangs heeft Jacco een startsubsidie ontvangen voor verdere ontwikkeling en een mogelijke marktintroductie van deze nieuwe innovatieve technologie. Zie www.hortimotion.nl.

Esther Krijnen sloot de serie Power Talks af met een korte indruk van het werk van InnoFundNL. Ester is de dochter van een Texelse vissers familie. "Duurzame innovaties blijven naar ons idee te veel in schuurtjes liggen”. InnofundNL helpt om ideeën verder te onderzoeken en ambities te realiseren. Haar vraag was dan ook: "Denken jullie goed na over eigen innovatieve kansen en hoe hiermee verder te komen?
borrel en pitch Texel DoinNwh
Pepik vatte aan het eind van de dag heel aardig de gevoelens in de groep samen: "Het mooiste is dat Texel van ons is, dat het hoort bij het groene schiereiland van Noord-Holland.” Op de vraag of het bezoek aan Texel energie heeft opgeleverd antwoordde een deelnemer: "Jawel, want ik voel me nu minder alleen in mijn pionierswerk”.

logo rabobank foundingpartner DOinNWH