Blog #1: komt duurzaamheid voort uit opvoeding?

De wat rustigere zomerperiode is een goed moment om leuke en interessante programma’s voor de verschillende lokale voorronde van de Let’s DO Award te bedenken. Waar zijn ondernemers in geïnteresseerd, waar komen ze voor als het gaat om duurzaam ondernemen? Best lastig, want duurzaamheid zit niet in ieders genen. 

Door: Ans Ursem

In gesprek met ondernemers, medewerkers binnen bedrijven vraag ik naar de eerste associaties bij het woord duurzaamheid. Energiebesparing en afvalscheiding scoren hoog. 'Komt vanuit ieders opvoeding; daar ga je zorgvuldig en zuinig mee om'. Er over doorpratend merk je dat je als bedrijf vaak al veel doet maar niet zo bewust. Als je samen verder bedenkt hoe je de impact van het bedrijf op milieu en mensen een positieve impuls kan geven, levert dat allerlei ideeën en mogelijkheden op. 

Bedrijven die hier mee bezig zijn, kunnen anderen weer inspireren… duurzaamheid is een proces wat vele invalshoeken kent. Zoals kiezen voor groene stroom, gebruiken van zuinigere apparatuur, recyclen van materialen of stap voor stap overgaan op elektrisch vervoer. Nieuwe producten van afval maken: afval als grondstof. Of nieuwe concepten bedenken als lease/ verhuur in plaats van verkoop, omdat het gaat om het gebruik niet om het bezit. Of..
In de horeca zie je steeds meer ondernemers die kiezen voor biologische en/of lokaal geproduceerde producten. Dat stimuleert de lokale/regionale economie én betekent minder logistieke kosten.

Het is het tweede jaar dat we de Let’s DO Award organiseren en de voorbereidingen zijn in volle gang. Zoals het organiseren van de lokale voorronden. De winnaars gaan door naar de publieksstemming en de regionale finale.

Wij hopen op veel aanmeldingen, want dat betekent meer voorbeelden van duurzaam ondernemen. En daarmee hopen we andere ondernemers weer op ideeën te brengen. Wat voor de één vanzelfsprekend is, is voor de ander innovatief.

Doe mee, samen duurzaam ondernemen verder brengen: aanmelden kan tot 3 september op www.mvoprijs.nl (kies voor Let’s DO Award regio)! Of lees meer over de Let's DO Award.

logo rabobank foundingpartner DOinNWH